Nieuwtjes, aantekeningen en bespiegelingen

Van 1977 tot heden schreef Trudy Kunz interviews, reisverhalen, columns, persoonlijke verhalen en artikelen op het gebied van gezondheid, psychologie, spiritualiteit en relaties. Zij deed dat voor tijdschriften als Marie Claire, Nouveau, Elegance, HP De Tijd, Libelle, Partner, De Humanist, Uit&Thuis en tot op de dag van vandaag voor het maandblad Plus.

 


21 februari.

Hoogste tijd voor een terugblik op de afgelopen weken! 

Laat ik beginnen met gisteren, dat ligt nog zo vers in mijn geheugen!

's Middags moest ik een praatje houden in Krimpen a.d IJssel, bij de S.O.R., een woningcorporatie voor ouderen. 

In de streekkrant en via veelvuldig herhaalde tweets was mijn komst uitvoerig rondgebazuind en volgens de contactpersoon moest er serieus rekening worden gehouden met een opkomst van tussen de 100 en 150 man (= vrouw). 

De plaatselijke boekhandelaar was dan ook uitgerukt met een doos vol exemplaren van mijn prachtboek (kersverse 3e druk!), in de hoop de meeste daarvan na afloop aan de man (= vrouw) te brengen. 

Helaas, alles liep anders.

Het regende dat het goot, het stormde dat het een aard had en alsof dat nog niet genoeg was, bleek het in de regio Krimpen ook nog eens vakantie te zijn. 
De contactpersoon zelf, geplaagd door een onverhoopte buikgriep, ontving mij en mijn rechterhand Mariska met een bleek en bedrukt gezicht: misschien, zei ze, was de datum bij nader inzien wat ongelukkig gekozen, maar ja - om alles na alle tamtam nu alsnog uit te stellen was ook weer zo wat, etc. etc. 

Om kort te gaan: de opkomst bedroeg zegge en schrijve 9 belangstellende dames, die ik vanwege hun geringe aantal persoonlijk de hand kon drukken en welkom heten. 

Mede daardoor ontstond er een ouderwetse verjaardagssfeer en werd het, ondanks de onfortuinlijk geplande datum, een middag waarvan ik er nog vele hoop mee te maken. 
De verkoop was te verwaarlozen, maar de 1 op 1 gesprekken na afloop - zo lief, ontspannen en zonder haast - maakten alles, maar dan ook alles, méér dan goed. 

Dank jullie wel, lieve 9 dames, voor jullie inspirerende aanwezigheid en ga lekker door met het bezoeken van lezingen, tentoonstellingen of wat dan ook - alleen of met buurvrouw, zus, kind, kleinkind, man, vriendin, etc. etc. 

Het leven begint bij 80 (of eerder, of later)!


 Trudy

 

Daarvóór gebeurde er nog meer opwindends. Bijvoorbeeld het feit dat mijn boek aan de derde druk toe was! En dat ik bericht kreeg dat er een luisterboek van gemaakt gaat worden. Of - helemaal fantastisch - dat ruim 300 bibliotheken mijn boek hebben aangekocht!

Allemaal geweldig stimulerend.

Ik werd op 10 februari geïnterviewd op radio Amsterdam FM door Bert van Galen en Peter de Rijk. Het duurde een klein uur! Leuke ervaring maar eg vermoeiend. 

Op 6 maart kom ik in een lunchprogramma bij TV West. Spannend! 

Vorige week had Mariska geregeld dat ik 6 dagen lang met mijn hoofd en mijn boek in Het Parool stond, op de puzzelpagina. Onder de puzzelwinnaars werd mijn boek ( nog 5 andere) verloot. Gratis reclame. Geweldig!

En zo gaat het maar door, druppelsgewijs.

Ik geniet!: 

29 januari  

Wat vliegt de tijd! Het nieuwe jaar is alweer een maand oud en in die maand heb ik zoveel gedaan rondom mijn boek, dat ik geen tijd heb genomen dit (soort van) blog een beetje bij te houden. Wel heb ik regelmatig op facebook geschreven, maar daar kan niet iedereen in, tenzij hij/zij zelf een account heeft.

Allemensen wat is het leven hectisch als je besloten hebt zelf je boek te gaan promoten. Want niemand doet dat verder voor je - althans, niet iedere uitgeverij - en als je wilt dat je boek een beetje in de belangstelling raakt, moet je er zelf aan trekken. Er gaat een heel nieuwe wereld voor me open. Maar ik begin het leuk te vinden. Ik 'zit' nu dus op facebook maar ook op Twitter en ik begin inderdaad te geloven dat het, hoeveel weerzin ik in het begin ook had, belangrijke of misschien wel onmisbare media zijn voor een (relatief) onbekende schrijver wanneer deze probeert op te vallen in de zee, wat zeg ik, oceaan aan schrijvers die tegenwoordig de boekenmarkt overspoelt. 

Enfin. Na me er een beetje in verdiept te hebben kwam ik steeds meer te weten over 'boek-promoting'. Ik ontdekte websites die zich daarmee bezighielden en legde her en der contact. Eén van die websites, www.watleesjijnu.nl, bleek een DebutantenDinsdag te hebben: op die dinsdag wordt een debutant 'een podium geboden', dat wil zeggen dat hij of zij zichzelf dan via een filmpje mag presenteren aan de bezoekers van die site.

En jawel, inmiddels sta ik daarop, dankzij de onschatbare hulp van iemand die zomaar ineens uit de hemel kwam vallen: Mariska van Gelder, een jonge bijna-buurvrouw die jarenlang met succes in de marketing werkte en die naast haar huidige werk graag tijd wilde vrij maken om mij te helpen. Een geweldig geschenk, deze vrouw: enthousiast, doortastend, goedgebekt, beetje brutaal - helemaal van deze tijd..  

(Voordat ik verder ga moet ik ook Alexander Melchers niet vergeten te noemen: zoon van vrienden van mij die zich net als Mariska geheel vrijwillig opwierp en -werpt als digitale steun- en toeverlaat. En ook Else Schipper, mijn websitebouwster, verdient door haar oeverloze beschikbaarheid voor mij en mijn webperikelen een plaats in de hemel...). 

Enfin, dankzij al deze hulpengelen dus, ben ik intussen een stuk verder.

Gisteren volgden Mariska en ik een interessante masterclass 'Zo promoot je je boek' in Utrecht, gegeven door 3 professionals van BoekenBusiness. Boordevol nieuwe ideën keerden we terug naar Den Haag.

Maar daarvóór hadden we zelf ook al heel wat op poten gezet. Mariska zit minstens één ochtend per week met mij aan de keukentafel om te bedenken wie we nú weer eens zullen bellen of met mails bestoken. Als er gebeld moet worden, doet zij het. Ik ben meer van het mailen. Zij kondigt zichzelf in zo'n telefoongesprek met bijvoorbeeld de LINDA, Omroep MAX of de een of andere ouderenbond aan als 'Mariska van Gelder, de P.A. van de schrijfster Trudy Kunz'.  P.A.? Nooit van gehoord. Het blijkt een zeer courante term voor Personal Manager! Zo leer ik ook weer bij.   

Zelf heb ik intussen alle belangrijke kranten, tijdschriften en boekenmensen een boek toegestuurd, voorzien van een zelf geschreven briefje en een paar kopieën van goede besprekingen die ik inmiddels heb gehad. (Die ga ik hier trouwens zo gauw mogelijk proberen op te zetten, maar ik kan dat niet alleen en ik weet dat zowel Alexander als Else het loeidruk hebben, en Mariska's specialiteit is het ook niet...).

Een radio-interview heb ik, dankzij Mariska's inspanningen, ook al gehad: bij RTV Utrecht. Erg leuk. Vanwege mijn Utrechtse roots werd ik uitgenodigd en het werd een geanimeerd gesprek met Conny Kraaijeveld in het lunchpauze programma 'Aan Tafel!' (op dinsdag 21 januari). Ik heb daar een geluidsopname van die hier hopelijk ook binnenkort op te vinden is.  

En zo glipt het leven als vanouds tussen mijn vingers door. Maar het blijft voorlopig leuk en enerverend. Wel krijg ik regelmatig de vraag waarom IK dat allemaal moet doen. Tja. Omdat de tijden zijn veranderd en de meeste uitgevers tegenwoordig geen geld/tijd/energie meer hebben om zelf aan een goede promotie van hun auteurs te doen.

Een andere vraag die mij dagelijks wordt gesteld is: waarom ligt je boek nergens in de winkel? Antwoord: dat is ook alweer iets van deze tijd. Geen boekhandel koopt meer boeken in waarvan hij niet ZEKER weet dat ze met enig succes zullen worden verkocht. Daarom liggen er OVERAL stapels bestsellerschrijvers en zijn onbekende debutanten - tenzij blond, jong en bevallig - met een lantaarntje te zoeken.

Het is niet anders. Maar wij leven vrolijk voort en blijven goede moed houden.

Tot ziens/lees/mails/facebooks/twitters!

 

Trudy  

 

 

 

4 januari 2014

Voor mij begon 2014 reuze goed met gratis reclame voor mijn roman ’Kroniek van een bange liefde’! In de Libelle van deze week (nr. 2) wijdt ’Juul’ haar hele column aan mijn boek! 

 

De column van Juul, Libelle nr 2, 2014

 

Lees de column van Juul

 


 

29 november 2013

In Den Haag Centraal schrijft Joke Korving:

’Kroniek van een bange liefde’ schetst tijdsbeeld en roept herkenbaarheid op.

Lees het hele artikel van Joke Korving

 


 

9 november 2013

Hè hè, het is achter de rug. En het was een succes, als ik op de levendige reacties uit het publiek af ga. Het was een pittig gesprek tussen Yvonne en mij, waar het accent wel erg op het autobiografische aspect van mijn boek kwam te liggen, maar uiteindelijk maakte het veel vragen los en daar ging het toch maar om.

 

Yvonne Keuls introduceert de nieuwe roman van Trudy Kunz

Onder leiding van Yvonne Keuls wordt mijn nieuwe boek ten doop gehouden bij boekhandel Paagman in Den Haag

 

Tegen acht uur stond er een lange rij voor mijn tafel van mensen die allemaal het boek hadden gekocht en een handtekening wilde. Dat is wel apart hoor, handtekeningen zetten en opdrachten neerpennen alsof je een VIP bent. Nou ja, dat was gedurende die avond ook even. Heel leuk om een keer mee te maken. Maar nu moet iedereen natuurlijk wel dat prachtboek gaan kopen want echt, dat is het: een prachtboek. 

En nu ga ik even op mijn lauweren rusten en met mijn kadootjes spelen: allemensen wat ben ik goed bedacht, met al die flessen wijn, boeken, bodycrèmes, bonbons en noem het allemaal maar op.

Tot de volgende keer en voor wie erbij was: bedankt voor je warme belangstelling! 

 


 

5 november 2013 

Hallo allemaal, daar ben ik weer. Inmiddels zijn we weken verder en zitten we middenin de herfst. Ik had nogal wat problemen met mijn website: ik kon er een tijd niet meer in, vandaar dat ik een hele tijd niets op deze plek heb kunnen schrijven. Maar hij doet het weer, dus kan ik nu ook vertellen hoe het voelt om twee dagen voor je eerste boekpresentatie te zitten. Onwennig, dat in ieder geval. Maar ook spannend, zoals het spannend was als je een Grote Fuif in het vooruitzicht had, waarvoor je door je moeder gemaakte jurk al klaar hing aan de sleutel van de kastdeur, zodat hij het eerste was wat je zag als je 's ochtends je ogen opendeed. Nou, ik kan jullie verzekeren: nu hangt mijn jurk ook al klaar, mij geschonken door mijn royale zus die altijd heel erg meeleeft met de hoogte- en dieptepunten in mijn leven. Nogmaals dankjewel, zus, je bent een schat. Er schijnen zich voor de presentatie al zeventig mensen te hebben aangemeld. De ruimte is straks dus aardig gevuld, voor het merendeel met trouwe vriendinnen, vrienden en het handjevol familie dat ik nog heb. Er zullen helaas ook twee afwezigen zijn. Twee van mijn beste vrienden zijn ziek, één van hen zelfs doodziek. Het werpt voor mij zeker een schaduw over de feestelijkheden en ik houd mezelf voor dat het zo nu eenmaal vaak gaat, vooral als je boven de zestig komt. Natuurlijk zijn zij allebei in mijn hart wél aanwezig, aanstaande donderdag. 

Gisteren hield Yvonne Keuls in Pulchri Studio de presentatie van haar nieuwe prachtboek Koningin van de nacht.

 

Koningin van de nacht, roman van Yvonne Keuls

Koningin van de nacht, het nieuwe boek van Yvonne Keuls

 

En dan moet die ziel ook donderdag weer bij mijn presentatie opdraven. Gelukkig heeft zij de energie van een jonge meid dus zo schuldig hoef ik me ook weer niet te voelen. Wat een prachtige presentatie had zij trouwens. Karel de Rooy speelde op zijn viool hartverscheurende, ijle klanken. Muziek - viool en piano - spelen namelijk een hoofdrol in haar boek.

En nu: óp naar mijn presentatie. Het is goed te merken dat mijn naaste omgeving zo meeleeft. Wat zijn vrienden toch belangrijk en onmisbaar. Dag allemaal, tot later.

Trudy  

 


 

14 september 2014

Hallo lezer(es)!

Leuk dat u mij gevonden hebt. Volgens mij is mijn gloednieuwe website vandaag, zaterdag 14 september, voor het eerst in de lucht. Ik dacht dat het langer zou duren, maar zowaar, hier is-ie al. Met  Else Schipper uit Maurik heb ik er afgelopen - pardon: bijna afgelopen - zomer keihard aan gewerkt. Zij deed het technische gedeelte, ik zorgde voor de teksten. En nu ben ik dus helemaal up to date, met mijn digitale visitekaartje. Nooit gedacht dat ik er nog eens aan zou beginnen, maar ja, ik moest zo nodig een roman schrijven, en als je dat een beetje professioneel wilt aanpakken, of liever: als je jezelf een beetje professioneel als schrijver wilt neerzetten, dan schijn je er niet aan te ontkomen allerlei digitale fratsen uit te halen. Zo moet je ook op Facebook en Twitter. Daar zit ik inmiddels allebei 'op', maar of ik me er al erg thuis voel? Volgens mij ga ik het op mijn eigen website veel leuker vinden, vooral als ik er af en toe een gezellig, dagboek-achtig stukje op mag typen. Want dat kon, zei Else. Zij maakte een speciale plek waar ik, zodra ik daar zin in krijg, mijn hart kan luchten en allerlei nieuwtjes, vragen, zorgen of wat dan ook met onbekende lezers kan delen. Leuk! 

 

Trudy Kunz bij de fotoshoot voor haar column in Plus

Trudy Kunz wordt in de studio van Hadewych Veys op de foto gezet voor haar column in het maandblad Plus.

 

Het nieuwtje van vandaag is, behalve dat ik nu echt 'in de lucht' ben, dat er een vuistdikke aanbiedingsfolder van Uitgeverij Aspekt in de bus rolde. En in die aanbiedingsfolder staat mijn debuutroman, 'Kroniek van een bange liefde', aangekondigd. Vreemd: pas als je het zo zwart op wit ziet staan, dringt het echt tot je door dat het binnenkort gaat gebeuren, en dat er geen ontkomen meer aan is. Ik kijk ernaar uit en ik zie er tegenop. Een roman uitgeven is zo totaal anders dan het publiceren - wat ik eerder deed - van een interviewbundel of een boek over 'hoe gedraag je je op een feest?'

Maar goed. 7 november is het zover. Dan houd ik mijn nieuwe boek ten doop bij boekhandel Paagman in Den Haag. Het begint om 19.00 uur. Wie wil, is welkom.

Dág!

Trudy