Boeken

 

Trudy Kunz Kroniek van een bange liefde

Eind 2013 verscheen de debuutroman van Trudy Kunz:

Kroniek van een bange liefde

Elisabeth Arntz is in de bloei van haar leven. Als verslaggeefster bij een groot landelijk tijdschrift reist zij de hele wereld over om de zogenaamde groten der aarde te interviewen. Maar zo zelfstandig als zij is in haar werk, zo afhankelijk is zij in de liefde. Dat blijkt pas goed als zij Mark ontmoet. Hun liefde begint veelbelovend, al verontrust het haar dat hun simpele samenzijn vaak tot zoveel spanningen leidt. Met Mark lijkt niets meer vanzelfsprekend, het vertrouwde verliest zijn glans en langzaam maar zeker maakt een verraderlijk gevoel van beklemming en onzekerheid zich van haar meester. Wanneer de omstandigheden dramatisch veranderen moet zij de ware drijfveren achter deze verhouding, die de naam ’liefde’ steeds minder lijkt te verdragen, wel onder ogen zien.


Yvonne Keuls over Kroniek van een bange liefde: ”Eerlijk. Ontroerend. Goed geschreven.”

 

Trudy Kunz Ik had geen keus
Ik had geen keus – vrouwen in de greep van een dilemma, 1991 Uitgeverij Ambo

Ik had geen keus

Het gevecht tussen gevoel en verstand is zo oud als de mens zelf. Maar het lijkt wel of het maken van keuzes tegenwoordig  moeilijker is dan ooit. Bijna alles is mogelijk, niets  is  te gek en ’je grenzen verkennen’ is zo ongeveer ieders dagelijks brood.  Geen wonder  dat je zo vaak hoort: ’Ik kan niet kiezen, ik weet het werkelijk niet.’

Nog moeilijker wordt het als je in feite geen keus hebt.
Je zit in een situatie (in je werk, je relatie, je familie– of vriendenkring) die zo langzamerhand onhoudbaar  is geworden.· De enige uitweg lijkt: de boel op z’n kop zetten, van het dak springen, iemand om zeep helpen. Maar dat levert evenveel, zo niet méér  pijn en ellende op als niets doen  en afwachten. De vrouwen in dit boek zaten jarenlang gevangen in zo’n dilemma. Het verhaal van hun innerlijke strijd laatzien hoe je de weg vrijmaakt voor nieuwe mogelijkheden, door juist die ene stap te zetten waar je zo bang voor bent.

 

Trudy Kunz Morgen ben ik oud
1988 Uitgeverij Michon B.V. Helmond

Morgen ben ik oud

Libelle–redactrice Trudy Kunz (40) vroeg zich af: ’Hoe is het om oud te zijn? Doet het pijn? Voel je je anders, eenzaam? Kun je je handhaven in een samenleving die toch vooral gericht is op het wel en wee van de jeugd?

Om de antwoorden op die vragen aan den lijve te ondervinden, liet ze zich kappen en schminken tot vrouw op leeftijd en mengde zich onder ouderen.

Het verslag van Trudy Kunz’ bevindingen in Libelle riep zeer veel reacties op. Ze besloot haar ervaringen uit te breiden en te verwerken tot een boek, waarvoor ze langdurige gesprekken met ouderen voerde over allerlei facetten van oud worden en oud zijn. Het resultaat is een boeiende documentaire met aangrijpende, ontroerende en vaak verbazingwekkende onthullingen.

Trudy Kunz
Trudy als 40–jarige
Trudy Kunz als oude vrouw
Trudy geschminkt als oude vrouw

 

Trudy Kunz Onvergetelijke ontmoetingen
1989 Uitg. Michon B.V. Helmond (Interviews met George Simenon, Toon Hermans, Annie M.G. Schmidt, Elisabeth Schwarzkopf e.v.a.)

Onvergetelijke ontmoetingen

De bekende journaliste Trudy Kunz heeft een bijzonder talent om mensen aan het praten te krijgen. Wie ze interviewt geeft zich met hart en ziel over en onthult de meest persoonlijke gedachten, gevoelens en ervaringen.

Zelf zegt ze over haar interviews: ’Het valt me op dat de gesprekken eigenlijk steeds over dezelfde dingen gaan: liefde, angst, verlangen en dood. Ik denk dat het de thema’s van alle mensen zijn en dat een ”echt” gesprek daar altijd weer op uitkomt. In de loop der jaren sprak Trudy Kunz met tientallen nationale en internationale grootheden uit de wereld van schrijvers, theater, muziek en film. Een selectie van haar ontmoetingen met deze ’mensen van formaat’ is gebundeld in dit boek.

Boeiende lectuur over boeiende mensen.

Met een voorwoord van Toon Hermans

 

Trudy Kunz Zeg toch eens gewoon hallo
1991 Uitg. Omega Media Publishers B.V. Over hoe je angsten en remmingen overwint en gemakkelijker contacten legt

Zeg toch eens gewoon hallo

Dat ongemakkelijke gevoel kent iedereen: je bent in het gezelschap van mensen die je niet kent.

Wat onbeholpen en met een geforceerde glimlach sta je daar maar wat met je glaasje. Die passiviteit bevalt je niets. Wat nu? De schrijfster kent dat gevoel van sociale verlegenheid als geen ander. In haar beroep van journaliste kon ze die eigenschap echter allerminst gebruiken, dus ging ze op zoek naar manieren om zich ervan te bevrijden.

In dit boek vatte zij haar soms pijnlijke, soms komische maar altijd leerzame ervaringen samen.